inženýrská a projektová kancelář | statika staveb

Se sledge hokejem se dá začít i ve čtyřiceti, potvrzuje Martin Novák

Se sledge hokejem se dá začít i ve čtyřiceti, potvrzuje Martin Novák

Ve čtyřiceti letech většina sportovců už svou kariéru bilancuje. Jsou však odvětví, kdy ani v tomto věku není výjimkou premiéra v národním mužstvu. Příkladem může být sledge hokej a příběh olomouckého útočníka Martina Nováka.
 

Před deseti lety se musel vyrovnat s následky těžkého úrazu. 

„Srazil mě vlak. Mám stehenní protézu na pravé noze, takže jsem postižený asi jako všichni kluci tady.“ 

Na mysli má kolegy z národního týmu sledge hokejistů, kde je v letošní sezóně nováčkem. V minulosti se ale věnoval jinému sportu. 

„Od malička jsem hrával fotbal. Pracuji v Přerově ve firmě, která prodává invalidní vozíky a můj kolega se zná se sledge hokejisty z Olomouce, tak mě navedl, abych to zkusil. A hned mě to chytlo,“ popisuje svoje začátky Martin Novák. 

Zapojil se proto do přípravy olomouckých Kohoutů. Ve srovnání s nejvyšší domácí soutěží musel ovšem následně na mezinárodní scéně výrazně přidat. 

„Je to strašně rychlý. Navíc hraju teprve dva roky, takže jsem se sotva naučil bruslit a liga se v takovém tempu nehraje. V reprezentaci jsou všichni chlapi skvělí s pukem, výborně bruslí.“ 

Sport vrátí postiženému člověku sebevědomí 

Čtyřicetiletý sledge hokejista zatím nemá zkušenosti z velkých akcí jako je mistrovství světa nebo paralympijský turnaj. 

„Měl jsem začít dřív, protože hrát sledge hokej už můžu deset let. Po úrazu za mnou přišli kluci z fotbalu, abych je trénoval. Chtěli mě vrátit do života a do party, tak jsem pět let trénoval fotbal. Ale měl jsem asi jít hned do toho sledge hokeje,“ vrací se k době po úrazu Novák. 

Sport v každém případě postiženým lidem dává novou motivaci do života. Nemají čas přemýšlet o tom, co se stalo. 

„Vrátí člověku sebevědomí, nikde nesedím v koutě a nenaříkám nad osudem, ale žiju naplno.“ 

Mistrovství světa v Buffalu je velkým lákadlem 

Navíc ve sledge hokeji není výjimkou, že ho hrají hráči atakující i padesátku. Mimochodem, na posledních významných akcích měli Češi věkově nejstarší tým. 

„V ostatních sportech se ve čtyřiceti končí, ale tady to neplatí,“ říká Martin Novák. A jak se těší na vrchol letošní sezóny, kterým bude dubnové mistrovství světa ve Spojených státech? 

„Ne, že bych na to nemyslel. Ale nemám takovou pozici, abych vykládal, jak budu hrát v Buffalu. Nikdo mě tam ještě nenominoval, ale určitě bych se tam rád podíval,“ přeje si Martin Novák. 





Log in